Ernæringsjournal

Her beskriver vi hvordan du bruker Aidn for å dokumentere ernæringsstatus og følge opp pasienter

Aidn har prosessstøtte for forebygging og behandling av underernæring. Denne guiden hjelper deg med å bruke Aidn effektivt til å dokumentere og følge opp ernæringsstatus hos pasienter.

Oversikt over prosessen:

  1. Vurder risiko for underernæring

  2. Gjennomfør ernæringsutredning

  3. Oppdater plan

  4. Knytte tiltak til ernæringsprosessen
  5. Dokumenter tiltak

  6. Ernæring i Løpende journal
  7. Evaluer

1. Vurder risiko for underernæring

Helsedirektoratet anbefaler Malnutrition Screening Tool (MST) for å vurdere risiko for underernæring.

Slik gjør du det:

  1. Velg pasient i pasientlisten.

  2. Trykk på “Nytt journalinnhold” øverst til høyre.

  3. Søk etter MST og velg dette verktøyet.

  4. Fyll ut kartleggingen.

  5. Trykk Signer.

Dersom MST viser risiko for underernæring, opprettes en Ernæringsboks i Klinisk status. Herfra kan du starte en ernæringskartlegging.


image.png

2. Gjennomfør ernæringskartlegging

Slik gjør du det:

  1. Gå til Klinisk status og trykk på Ernæringsboksen. Du kan også finne utredningen via Prosesser i menyen.

  2. Trykk på Opprett ved Utfordringer for å kartlegge årsaker til underernæring.

  3. Oppdater kostholdspreferanser ved å trykke på Opprett ved Kosthold. Hvis kosthold er registrert i "Om pasient", vil det vises en grønn hake.

  4. Registrer om pasienten er i risikogruppen for underernæring ved å trykke på Opprett ved Ernæringsstatus.

image.png

Pasienten vil ha en aktiv ernæringsprosess til status endres til "Ikke i risikogruppen".

Endre ernæringsstatus:

  1. Gå til Prosesser > Utredning.

  2. Velg pasientens ernæringsutredning.

  3. Trykk på Opprett ved Ernæringsstatus.

  4. Endre status og trykk Signer.

3. Oppdatere plan

Dersom pasienten er i risikogruppen, bør det opprettes en plan.

Slik gjør du det:

  1. Velg pasienten fra pasientlisten.

  2. Gå til Planer og tiltak via Ernæringsboksen eller Plan i menyen.

  3. Velg Risiko for underernæring for å få forslag til tiltak.

  4. Opprett mål og tiltak.

  5. Tilpass planen:

    1. Trykk på de tre prikkene og velg Rediger.

    2. Legg inn en beskrivelse av tiltakene.

    3. Kontroller at funksjonsområdet "Ernæring, væske og elektrolyttbalanse" er valgt.

    4. Trykk Lagre.

  6. Planlegg evaluering ved å trykke + Planlegg evaluering på tiltaket.

image.png

4. Knytte tiltak til ernæringsprosessen

For å samle all dokumentasjon knyttet til ernæring, kan du knytte tiltak til ernæringsprosessen.

Slik gjør du det:

  1. Gå til Prosesser > Utredning.

  2. Velg pasientens ernæringsutredning.

  3. Trykk på Tiltak-fanen.

  4. Huk av de relevante tiltakene.

  5. Trykk Lagre.

All dokumentasjon knyttet til disse tiltakene samles automatisk i Dokumentasjon-fanen.

image.png

5. Dokumentere i tiltak

Dokumentasjon av ernæringstiltak bør gjøres direkte fra planen. Dette sikrer at:

  • Dokumentasjonen knyttes til prosessen.

  • Funksjonsområdet "Ernæring" legges til automatisk.

All dokumentasjon på tiltak knyttet til ernæringsprosessen vises under Dokumentasjon-fanen i prosessen.

image.png

6. Ernæring i Løpende journal

All informasjon som er tagget med funksjonsområdet “Ernæring” vil være tilgjengelig i ernæringsfilteret i Løpende journal. Kartlegginger som MST vil automatisk være tilgjengelig der. Det samme gjelder journalnotater som er tagget manuelt med ernæring, eller som er opprettet på et tiltak som er knyttet til funksjonsområdet 'Ernæring'.

image.png

7. Evaluer

  • Dokumenter effekten av tiltaket

  • Oppdater ernæringsplan med mål, tiltak og planlagt tidspunkt for evaluering.